Ofarbaj Karlovac

U svrhu daljnjeg osvještavanja mladih i svih ostalih građana u zadnjem mjesecu provedbe otvorili smo izložba u Knjižnici za mlade s fotografijama i informacijama o svim aktivnostima projekta. Odlučeno je da izložba bude putujuća te ju selimo u Centar za mlade Grabrik. Izložba prikazuje tijek različitih aktivnosti koje su provedene u sklopu projekta te natpise govora mržnje koje smo detektirali i 3 grafita kojim smo te natpise prekrili. 

O PROJEKTU

Projekt je počeo u kolovozu 2021., a financiran je sredstvima Erasums+ programa. Za provedbu je zaslužna udruga DrONe i Grad Karlovac, uz pomoć Volonterskog centra Istra te neformalnih skupina mladih Kaos i Mladforma (Osijek). U aktivnosti je bilo uključeno oko 70 mladih osoba, pretežito s područja Karlovca, Osijeka i Pule. 

Aktivnosti su započele tzv. participativnim akcijskim istraživanjem, putem kojeg su se mlade Karlovčanke i Karlovčani sami izjasnili koje lokacije i koji natpisi s govorom mržnje ih najviše smetaju. Na temelju rezultata istraživanja i uz pomoć vršnjaka iz Pule i Osijeka izrađen je plan djelovanja i pripremne radnje za „farbanje“. Uz to, mladi su dodatno educirani kroz seriju radionica o posebnom obliku govora mržnje, s rodno uvjetovanim kontekstom, što je bila osnovna tema projekta na temelju koje su izrađeni umjetnički motivi za oslikavanje i uređenje zidova s govorom mržnje. U isto vrijeme rađena je online kampanja za podizanje svijesti o rodno uvjetovanom nasilju. Uređene su tri lokacije: dio zida u pothodniku na Baniji, dva potporna stupa ispod mosta na Korani i garaža pored gimnazije Karlovac pored koje se prolazi na igralište škole. Osim uređenja navedenih lokacija, izrađene su preporuke Gradu Karlovcu za uklanjanje natpisa govora mržnje s javnih površina, te su osobno uručene predstavnicima grada. 

O autoru

Udruga DrONe
DrONe – Udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje je mlada Udruga po svom datumu osnivanja, ali naši članovi (njih 16) su iskusni u osmišljavanju i provođenju brojnih inicijativa posebice na području neformalnog obrazovanja, rada s djecom i mladima, ljudskih prava i rada s ranjivim skupinama. Glavni ciljevi Udruge su promicanje aktivnog građanstva i demokratizacije društva, promicanje razvoja civilnog društva i promicanje obrazovanja i cjeloživotnog učenja. Fokusirani smo i na sudjelovanje u izradi javnih politika, posebno na područjima dobrobiti djece i mladih, ljudskih prava i rada s mladima. Više o nama na linku.